© Birgitta Ekblad 2009 - 2013

© Birgitta Ekblad 2009 - 2013
Alla foton och all text tillhör mig om inget annat sägs. Förbjudet att kopiera utan tillstånd.

söndag 22 november 2009

Helgens mat!


Helgen har gått i matens tecken! Jag har lagat Stroganoff.
Till efterrätt hade vi på lördagen vitchoklad pannacotta och på söndagen tosca-persikor med glass. Så gott!

Här kommer receptet till Stroganoff. Finns även på ica-kurirens hemsida. Fotot kommer därifrån.



Stroganoff

4 portioner

Tillagningstid: 30 min.

  • 500 g utskuren biff i bit
  • 1 paket (140 g) bacon
  • 1 gul lök
  • 1–2 msk smör
  • 100 g färska champinjoner
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 msk majsena redning
  • 2 dl buljong (fond + vatten)
  • 1 dl creme fraiche
  • eller vispgrädde
  • 4–6 saltgurkor

Gör så här

  • Strimla kött och bacon. Skiva löken. Smält smöret i stekpannan, lägg i baconet och bryn det lätt så att fettet smälter ur. Lägg baconstrimlorna i en gryta. Fortsätt att hastigt bryna löken och köttstrimlorna i två–tre omgångar i baconfettet i pannan. Lägg i grytan vartefter.
  • Skiva och blanda ner champinjonerna utan att bryna dem först. Rör ner salt, peppar, tomatpuré, senap och redningsmjöl i köttet i grytan.
  • Tillsätt buljong och creme fraiche. Koka upp under omrörning och sjud köttet 5–8 minuter tills det är precis färdigt och såsen är simmig. Späd med mer buljong om såsen känns för tjock.
  • Smaka slutligen av med eventuellt mer salt och peppar. Servera genast med potatismos, färsk grönsallad och längdskurna saltgurkor.


1 kommentar: